sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Tzatziki




Prieteni, hai, mai intai, sa vedem ce-i tzatziki? In fond si la urma-urmei, nu-i decat o amarata de salata, atat si nimic mai mult. C-o mai servesc cate unii  drept garnitura? Si?... Care-i spilu'? Parca tu n-ai mancat de cand te stii, una-alta, carne ori peste, doar c-un amestec de verdeturi, legume si ale laptelui pe langa ele? Si-apoi, s-avem rezon, ca de te muncesti prea mult cu o salata, cand mai faci  restul ?
Dupa cum taci inteleg ca esti de acord cu mine. Mai departe: incercand s-o faci precum grecii si tinand mortis pe calea asta, n-o sa te alegi cu altceva  decat  pingele rupte , un car de draci si ochi lungiti de foame. Ma-ntrebi de ce? Simplu, ori nu le gasesti pe toate, ori le gasesti dupa atata alergatura ca-ti piere cheful. Si-atunci, care-i calea de urmat? Nu te grabi, ai s-o vezi mai dihai ca pe Luminita, aia care tine felinaru aprins la capu tunelului.
Primu lucru pe care-l fac eu e sa-l bag in ma-sa pe grec si-ncep a cugeta romaneste. Desi bucataria-i poezie, fiind vorba de tzatziki musai sa gandesti pragmatic: totul la iuteala si rezultatul sa te dea pe spate.
Primii-s castravetii - oricare-s buni. Spalati, curatati de coaja, gustati fiecare ca unii-s amari, dati pe razatoarea mare si pusi intr-o strecuratoare, sa se scurga. Fii atent aici: daca tii f'o muiere pe langa casa, n-arunca zeama ca-i e  de trebuinta  la oaresce reparatiuni pentru ficsonomia obrazului.
Iaurtul - neicusorule, sa fie gras si atat. Nu-ti bate capul cu cel de oaie, capra si alte minuni, ca-s greu de aflat si-ti zic cu mana pe inima ca nu merita osteneala. Eu folosesc  Napolact, gras 6%.  P-asta-l desfaci primul si-l pui aidoma castravetilor la scurs - o sa te crucesti cata apa-si lasa.
Usturoiul - o spun si azi, o spun si maine si pan' la sfarsitul lumii: NU DIN CEL TURCESC! Nu-i bun nici sa-ti omenesti dusmanii! Iei d-al nostru, chit ca are cateii mai mici si pigulesti mai mult cand il cureti. Piseaza-l si freaca-l cu ulei de masline, din cel bun, nu te zgarci aici.
Marar - nu lua de la prima taraba si alege-l cu grija, dupa miros; ala de ti-o intepa narile mai abitir, e mai proaspat. Pune-l sub jetul de apa rece si resfira-l oleaca. Gata-i. Toaca-l cat se poate de marunt.
Sare - de care ai.
Piper - frate, fa si tu o risipa si de munca, si de bani, ia din cel alb, boabe, si macina-l atunci, ca ala negru se vede urat pe fondul alb din castron.
Dac-ai ostenit, aseaza-te si toarna-ti un pahar de vin, cat timp il bei, mai indeasa-n castraveti, sa-i ajuti sa-si lase zeama. L-ai baut ? Sa-ti fie de bine! Ti-s toate la-ndemana? Si ce mai astepti ?!... Pune totul gramada intr-un vas si amesteca vartos. Tranteste-i un capac si da-l la rece, dupa patru sau cinci ore e numa'  bun.
Simplu si usor ca buna ziua !

8 comentarii:

  1. Bună de ştiut reţeta, pe aici să-l cumperi gata e cam scump de te ustură-n suflet.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fifisor, ca sa fiu cinstit cu tine da' si cu mine, totodata, la-nceput il cumparam si eu, treaba-i ca nu se compara in privinta gustului - ca de e-uri si alte alea nici nu ma ostenesc sa mai fac vorbire - cu cel facut acasa.
    Plecand de la reteta de baza poti realiza combinatii nenumarate adaugandu-i pui, peste, carne de vita, de porc, ciuperci...

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună salata. Foarte interesant aţi explicat reţeta, domnule!
    Şi noi facem salată din castraveţi, mărar, smântână (iaurt), ceapă, dar nu ne-a trecut prin cap să dăm castraveţii pe răzătoare, cum fac grecii.:) Păstrez reţeta.
    Mulţumesc pentru vizită şi comentariu. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Eleonora Lisnic
    Stimata doamna, se simte nevoia, cel putin in blogosfera, a unui schimb mai intens de idei si informatii a celor care vorbesc romaneste de-a stanga si de-a dreapta Prutului.
    Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Duta
    Incercati si salata, draga doamna, sigur o sa va placa. Cu umor o puteti asezona pe loc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar se practică aceste schimburi până ies scântei, uneori :)
    Dacă doriţi, vedeţi bloguri din RM aici: http://stiribasarabia.blogspot.com/
    şi www.blogosfera.md

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru adrese!
    Nu mi-e teama de scantei, chit ca nu-s facut din materiale ignifuge, ma aprind greu.

    RăspundețiȘtergere