luni, 2 noiembrie 2009

Manastiri rupestre - partea intai

"Triunghiul sacru al crestinatatii romanesti", "Triunghiul magic al manastirilor rupestre", doar doua titluri sub care Google o sa va afiseze  multime de articole, comentarii, fotografii, felurite teorii, unele cu tenta S-F, altele conspirationiste, istorice, teologice, mitice, ce mai, de toata mana.
Adevarul e ca cele trei la care se face referire, respectiv Cetatuia-Negru Voda, Namaiesti si Corbii de Piatra, nu formeaza in plan geografic un triunghi echilateral, insa acest aspect nu le rapeste nimic din farmec, ba chiar as spune ca adauga un plus de atractivitate si mister.

Pe soseaua ce leaga Targoviste de Campulung, in dreapta drumului, chiar in varful unei stanci de 890m, intr-o mica pestera, se afla manastirea Cetatuia. Legenda i-o atribuie lui Negru Voda, dar primii sihastrii vietuitori aici se pierd in abisul timpului. Exista atatea dovezi ca locul a fost altar de cult dacic, ca aici preotii lui Zamolxe il simteau pe zeu mai aproape...Nefiind nici un izvor, apa se strange intr-un put sapat in stanca, aproape de varf, lucrare mai veche de 4000 de ani!
Tusez pentru domniile voastre doar cateva din aspectele care-i marcheaza unicitatea, pentru tot restul indemnandu-va s-o vizitati.
Dublul altar: in vechime mica bisericuta din grota avea doua altare de cult, unul catoloc si celalalt ortodox. Teoriile care incearca sa explice  acest ecumenism de neconceput intr-o vreme a intolerantei, fac trimitere la Doamna Clara, nevasta lui Vlaicu Voda, catolica, sau si mai adanc in timp, la Basarab Intaiul, intemeietorul statului feudal Tara Romanesca, catolic si el, domn peste supusi ortodocsi.

Vechiul altar catolic



Intrarea in a doua sala, unde-i altarul ortodox

Cum urci spre varful stancii, sapate-n piatra de catre om, de vanturi, de ploi, de cine stie cine sau ce, apar niste adancituri aidoma unor urme de pasi. Povestile locului spun ca-s urmele pasilor lui Negru Voda.




In peretele de nord al grotei, afara, gasesti tot sapat in roca imaginea "Cavalerului Trac" Nimeni n-o sa-ti poata spune de cand e aici, de cine-i facut, ca ce reprezinta ramane sa decida imaginatia fiecaruia.




Nu am sau, mai exact, nu mai gasesc pozele putului in care sihastrii de aici strangeau apa pentru nevoile lor, iar acum chiar ca nu prea mai pot face altele - si va spun oleaca mai jos de ce...

 




Ultimele doua imagini surprind ce se vede din varful stancii, de langa troita; prima spre sud, cu valea raului si satul Cetateni, urmatoarea spre Campulung, cand, intr-o zi senina, se poate vedea Mausoleul de la Mateias.

N-ar fi cinstit fata de domniile voastre si nici chiar fata de mine insumi, daca nu v-as prezenta si neajunsurile implicate in vizitarea locasului pe care tocmai vi l-am descris: primul dintre ele ar fi tiganii care si-au zidit salasul la poalele stancii, chiar pe vechile temelii ale caselor domnesti aflate candva aici. Unde in urma cu sute de ani crai si craiese isi purtau  nobletea si destinul, acum sunt grajdurile cailor ori loc de joaca liotei de puradei sau chiar mai rau, haznalele tuciuriilor.
Un alt pocinog l-au facut (si continua s-o faca!) monahii stransi in mica manastire. Impinsi de nevoi ori de fervoare religioasa, au umplut varful stancii cu chilii, au ingradit cu termopane vechiul bazin cu apa, au restrictionat accesul spre pisc, ba chiar au spart roca pana la nici juma'  de metru langa urmele din piatra - cat o mai dura pana ce le sterg si p-astea? Au ridicat langa vecha bisericuta din grota o alta noua, imagine reprezentativa a celui mai oribil kitch.
Ce va-ndemn sa faceti, odata ajunsi aici, e sa explorati partea de est a micului masiv, o sa gasiti dovezi clare a prezentei neintrerupte, pana dincolo de marginea timpului, a dovezilor evidente chiar si pentru un neofit, ca aici a fost dintotdeauna loc de cult si inchinaciune. Ca l-au numit Zamolxe, Dumnezeu ori Isus, asta-i alta poveste Asijderea si-n Valea Chiliilor va sfatuiesc sa mergeti, de vreme ce tot ati batut drumul.
Va las cu bine, boieri dumneavoastra, nu 'nainte de a va invita sa adastati macar o clipa asupra cateva imagini ale locului - click pe poze.






 

Va urma: Manastirea Namaiesti

5 comentarii:

  1. Daca la "colorados" te poti astepta la un astfel de comportament, e uluitor ca si calugarii dau cu oistea in gard. Dar trecutul e calcat in picioare peste tot. "Termopane, termopane".... vorba lui Chilian.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eheeee.... mon cher, asta nu-i nimic, stai s-ajung cu povestile mele la Castelul Turnu Rosu, sa vezi acolo ignoranta si nepasare sau la Cetatea Oratii...

    RăspundețiȘtergere
  3. pacat...
    tara asta s-a umplut de persoane care in loc sa o protejeze , o distrug lent !!!
    daca de la tigani ma astept la orice , calugarii chiar sunt de condamnat.
    sper ca totusi cei care vor veni sa faca ceva in sensul asta ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Schimbarea incepe cu ziua de ieri - nu mai stiu cine a spus-o, da' mare adevar grait-a, mon cher mihaizzz.

    RăspundețiȘtergere
  5. e un complex artificial foarte vechi milenar al agatharsilor duce din carpati pana in subcarpati :) ALEA NU SUNT URMELE PICIOARELOR LUI NEGRU VODA!!!! URME CA ALEA SUNT PE O STANCA SAU FORMATIUNE TOT ARTIFICIALA(ushor sfaramicioasa si cu concentratie mare de siliciu exact ca si la SINCA VECHE si in MUNTII BUCEGI) LA RASNOV IN CURTEA STRANDULUI ORASULUI...ASTA CERCETEZ SI IN SF POT DEMONSTRA CA FORMATIUNEA DUCE PANA IN SUBCARPATI...AICI E VORBA DE "CASA" AGATHARSILOR... STANCA DE LA RASNOV E LA FEL CA STANCA UNDE SUNT "CICA URMELE LUI NEGRU VODA". Are legatura cu negru voda doar ca el a fost in ordinul cavalerilor dragonului si doar cei ca el au avut istorie in locuri ca astea(casa agatharsilor)...este complicat dar asta e adevarul!!!si excludeti biserica din chestiile astea !!! total!!! sunt numai minciuni ca sa ascunda evolutia si tehnologia si istoria!!! sinca veche,lucul asta al lui negru voda, templul si zona de la alunis!!!! nu au legatura cu biserica!!! deschideti ochiii.... suntem in constelatia dragonului cu 17 stele si 17 cetati ale agatharsilor in carpati si nu doar pe teritoriul romaniei ci din slovacia pana in bulgaria tot lantul muntos e ca un dragon ca un sarpe cu 17 cetati in el!!!!! ca dunarea si nilul artificiale cu 17 orase importante ambele!!!! bucegiul e un dragon daca te uiti din satelit!!!! ordinul dragonului e printre cele mai vechi ordine de pe pamant !!!si putini au auzit cevad e el....hai sa iti zic o faza,,,, agarth teritoriul agatharsilor cu 17 cetati in lantul carpatic (simbolul dragonului...apoi ZAMOLXE si apoi DACIA.....dupa aceea avem atlantii(imperiul roman sau vaticanul sau biserica catolica eretica)care l-au omorat pe iisus si l-au pus pe semnul lor(cruce)...daca cauti pe net iisus l-a avut TUTORE pe ZAMOLXE predicile lui IISUS sunt DIN SCRIERILE LUI ZAMOLXE....apoi ce zici? sf gheorge (biserica vaticanu si imperiu roman care inca nu mai moare)omoara balauru? pai il omoara pe balaur adica pe dragonul de care am vorbit mai sus!!!! stiu ca e complicat dar asta e adevarul fratilor,,,,,(multe le stiu de la un descendent al ordinului care se afla printre noi)dar multe le-am gasit singur deoarece biserica care pune amprenta pe tot si ascunde adevarul ma facut sa sap sa caut mult!!! astept un raspuns o parere pe seby14n@ si am si poze daca vreti si sunteti interesati !! respect!

    RăspundețiȘtergere