sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Bloggeri-m-as si n-am cui - profil de sufragiu

Sa ne-ntelegem d-aici, din primul rand: pe acest blog nu este si nu va fi nicicand activata moderarea comentariilor.
Dom'le, schepsisu' blogurilor io-l vaz ca pe un mijloc de comunicare, un mod lesnicios de afisare a ideilor, o cale universala care-ti permite interactiunea cu semenii, un loc al dezbaterii; urmand firul rationamentului ajung la fireasca concluzie: odata ce numa'  geniile si nebunii au intotdeauna dreptate, e in natura faptelor sa te confrunti cu altfel de opinii decat ale tale.
Aflandu-ne in plina campanie electorala nu-i ceva iesit din comun ca majoritatea covarsitoare a scrierilor au tema politica. Asa cum oricare soldat al lu'  Napoleon tinea in ranita bastonul de maresal, fiecare roman e cel mai bun in postul de presedinte sau selectioner al nationalei de fotbal - asta-i deja axioma. Nu cautati diferentieri pe criterii de varsta, sex, educatie sau clasa sociala, pur si simplu nu exista. Singura modalitate prin care se reuseste o oarecare clasificare intre compatriotii purtatori de blog e stilul si aici avem patru categorii mari si late, atata tot:
1 - Vituperant
2 - Naiv
3 - Visceral
4 - Rational
Cu exceptia ultimului criteriu, primele trei se pot combina intre ele chiar si pe parcursul unui singur text, pana la a-l face incoerent, absurd, insa nefiind o regula. Reprezentativ in acest sens este blogul domnului Vasarin, Apokalypyo. Domnia sa isi numeste creatiile "pamflete", in ciuda faptului ca aproape toate se bazeaza pe ultimele stiri sau articole din presa. Cu o ravna de invidiat si demna de o cauza mai buna, dansul incearca sa ne convinga ca Basescu-i vinovat. De ce? De orice! De incalzirea globala, de gripa porcina, de cer innorat, ba nici de disparitia dinozaurilor n-ar fi strain.
Categoriile unu si trei se impletesc armonios in text, gratie unui stil placut, unui condei inzestrat. Ca postarile domniei sale sunt mai lipsite de veridicitate si decat apa intr-un ued saharian, asta-i alta poveste.
Din randul celor naive am ales spre exemplificare blogul doamnei Raluca Margeanu, Floare albastra.
Dumneaei ne instiinteaza intr-unul din articole ca-l va sustine cu votul sau pe Crin Antonescu si se asteapta ca toate femeile s-o urmeze. Motivul? Pentru ca e frumos si seamana cu Alain Delon. Ce, nu-i de-ajuns?!...
O pornire ludica ma-ndeamna sa-i las un comentariu, in care-i atrag atentia ca a mai existat un moment asemanator in istoria post decembrista, cand romanii au ales pe criterii estetice, data ramasa in anale sub numele de "votul din Duminica Orbului". Statura atletica, chipul viril al lui Petrica Roman alaturi de zambetul larg si patern marca Iliescu, au ingropat revolutia si sperantele majoritatii.
Pana aici mi-a fost! Distinsa sufrageta se dezbraca de caracter, isi pune tzatzeste mainile-n sold si-mi trage un perdaf ca nici apa Dunarii nu ma mai spala.
Blogurile pe care tocmai vi le-am prezentat sunt unite prin doua aspecte, primul fiind cel al categoriilor care se intrepatrund si al doilea: ambele acrediteaza ideea ca vizitatorii cu opinii diferite sunt neaparat slujbasi in solda portocaliilor.
Sa-i contrazici? Pierdere de vreme...



Diogene in butoi

12 comentarii:

  1. Bună clasificare şi interesant blog. Succes în continuare!
    Dar dacă nu activaţi deloc moderarea, nu veţi observa comentariile la articole mai vechi, din arhivă.

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte la obiect comentariile ...
    asta-i adevarul pur !

    RăspundețiȘtergere
  3. eu unul as vrea ca tot mai multi romani sa isi fac blog...presa e indobitocita de moguli si tonomate...

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Eleonora Lisnic
    Doamna Lisnic, asta-i un blog mic si cu de toate, niciodata n-or sa fie pe el atatea comentarii incat sa le pierd sirul. S-ar putea intampla asa ceva doar dac-s fi f'o vedeta, un om politic, un vip monden - nu-i cazu'.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ mihaizzz
    Mon cher, adevarul nu-i la mine si, in forul meu intim, nu cred sa exite vreun om care sa-l afle-n viata asta mult prea scurta. Tot ce-i aici sunt doar pareri, conceptii, unele chiar efemere.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Neinfectat De Comunism
    Ai mare dreptate, insa pierzi din vedere un amanunt deloc neimportant: jurnalistii toti sunt in slujba cuiva, tre' sa manance si gura lor o paine, dreptu-i? Pe cata vreme bloggerii scriu doar din placere ori din pasiune, fapt ce-i face sinceri atat cu ei insisi cat si cu ceilalti.

    RăspundețiȘtergere
  7. E... interesant? curios? felul in care bloggerii se invrajbesc, mai mult sau mai putin, din cauza simpatiilor politice. De unde si pana unde niste oameni ok incep sa se antipatizeze din cauza unor oameni mai putin merituosi decat ei, precum politicienii?
    Personal, imi place Antonescu pt. ca e dintre cei mai tineri, imi place Base pt umorul lui, imi place Geoana pt. ca e rapidist, imi place Vadim pt. ca ma hlizesc cand isi pierde controlul si enunta prapastii... Dar daca e sa dau cu stampila, atunci ies ca ogaru' pe camp si adulmec - alegerile si consecintele lor de dupa 89 m-au determinat sa nu am incredere deplina in nimeni. Si cred ca e periculos sa mai crezi fara rezerve intr-un politician.

    RăspundețiȘtergere
  8. In primul rand vreau sa imi cer scuze ca pana acum comentariile pe care le-am lasat pe blogul dumneavoastra am vorbit la persoana a II-a singular cand am facut referire la dumneavoastra.
    Nu ma caracterizeaza asta de obicei. Am vazut profilul dvs si am simtit sa-mi cer scuze.

    In ceea ce priveste post-ul de mai sus cred ca aveti dreptate. Mai citesc ziare online, cum ar fi evz, si ma sperie ura dintre oameni. Cum ati spus:"vizitatorii cu opinii diferite sunt neaparat slujbasi in solda portocaliilor", cam asa cred majoritatea ceea ce e grav, ori o fac din nestiinta sau din prostie ori o fac cu buna stiinta ca sa influenteze pe ceilalti.

    Am scris si eu cateva posturi in care ma mira faptul ca toti cred ca Base e vinovat pentru orice: foametea din Africa, tzunami din Asia, criza mondiala ....

    Va mai astept la mine pe blog!

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Cristake
    Ma grabesc sa-ti raspund pentru a nu lasa loc interpretarilor gresite:
    - nicidecum nu poate fi vorba de "antipatii intre oameni", macar si pentru faptul ca apreciez stilul domnului Vasarin, naivitatea doamnei Raluca, doar ca nu pot fi de acord cu ideile primului si modului in care percepe contrazicerea Raluca Margeanu.
    Nu-i musai sa fiu platit de Basescu sau PDL pentru a-mi afirma ideile, a-mi sustine punctul de vedere iar cata vreme am de-a face cu un spatiu public, nu vad motivul autocenzurii doar de dragul unei paci bloggeristice.

    RăspundețiȘtergere
  10. @ VasiaUVI
    Profilul e o chestie orientativa, n-are a face cu ceea ce suntem , de drept, pe net: idei.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eee, Mariane, situatia asta nu e noua. Daca pe vremea comunismului mai toti romanii erau aliati (politic) impotriva dusmanului comun, dupa '89 situatia s-a schimbat radical. Aminteste-ti incrancenarea dintre sustinatorii FSN-ului si cei ai PNT-ului. De pe atunci au inceput si certurile si neintelegerile in familie pe motive de orientare politica. Asta da inca o data masura lipsei de experienta a romanilor in ale democratiei si a mentalitatii dobandite de la comunisti care spune ca cine nu e cu noi, e impotriva noastra. Cat va mai dura oare situatia asta?

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Florin
    Mon cher, simpatiile politice sunt una, afinitatile ideologice alta iar modul lor de afirmare e cu totul si cu totul altceva.
    Tuturor oamenilor politici li se pot gasi bube-n cap, depinde doar cat timp iti ia sa le cauti, insa calomnierea grosolana, improscarea cu noroi doar pe motiv de "c-asa vreau io!", colportarea pana dincolo de orice limita a unor neadevaruri, n-ar trebui permisa, macar nu intre oameni care se considera peste medie in materie de educatie si cultura.
    Daca lu' nea Ion de la coada vacii ii mai poti scuza asemenea atitudini, unuia care se pretinde informat, analist sau creator de opinie, nu!

    RăspundețiȘtergere