"Triunghiul sacru al crestinatatii romanesti", "Triunghiul magic al manastirilor rupestre", doar doua titluri sub care Google o sa va afiseze multime de articole, comentarii, fotografii, felurite teorii, unele cu tenta S-F, altele conspirationiste, istorice, teologice, mitice, ce mai, de toata mana.
Adevarul e ca cele trei la care se face referire, respectiv Cetatuia-Negru Voda, Namaiesti si Corbii de Piatra,
nu formeaza in plan geografic un triunghi echilateral, insa acest aspect
nu le rapeste nimic din farmec, ba chiar as spune ca adauga un plus de atractivitate si mister.
Pe soseaua ce leaga Targoviste de Campulung, in dreapta drumului, chiar in varful unei stanci de 890m, intr-o mica pestera, se afla manastirea Cetatuia. Legenda i-o atribuie lui Negru Voda, dar primii sihastrii vietuitori aici se pierd in abisul timpului. Exista atatea dovezi ca locul a fost altar de cult dacic, ca aici preotii lui Zamolxe il simteau pe zeu mai aproape...Nefiind nici un izvor, apa se strange intr-un put sapat in stanca, aproape de varf, lucrare mai veche de 4000 de ani!
Tusez pentru domniile voastre doar cateva din aspectele care-i marcheaza unicitatea, pentru tot restul indemnandu-va s-o vizitati.
Dublul altar: in vechime mica bisericuta din grota avea doua altare de cult, unul catoloc si celalalt ortodox. Teoriile care incearca sa explice acest ecumenism de neconceput intr-o vreme a intolerantei, fac trimitere la Doamna Clara, nevasta lui Vlaicu Voda, catolica, sau si mai adanc in timp, la Basarab Intaiul, intemeietorul statului feudal Tara Romanesca, catolic si el, domn peste supusi ortodocsi.
Vechiul altar catolic
Intrarea in a doua sala, unde-i altarul ortodox
Cum urci spre varful stancii, sapate-n piatra de catre om, de vanturi, de ploi, de cine stie cine sau ce, apar niste adancituri aidoma unor urme de pasi. Povestile locului spun ca-s urmele pasilor lui Negru Voda.
In peretele de nord al grotei, afara, gasesti tot sapat in roca imaginea "Cavalerului Trac" Nimeni n-o sa-ti poata spune de cand e aici, de cine-i facut, ca ce reprezinta ramane sa decida imaginatia fiecaruia.
Nu am sau, mai exact, nu mai gasesc pozele putului in care sihastrii de aici strangeau apa pentru nevoile lor, iar acum chiar ca nu prea mai pot face altele - si va spun oleaca mai jos de ce...
Ultimele doua imagini surprind ce se vede din varful stancii, de langa troita; prima spre sud, cu valea raului si satul Cetateni, urmatoarea spre Campulung, cand, intr-o zi senina, se poate vedea Mausoleul de la Mateias.
N-ar fi cinstit fata de domniile voastre si nici chiar fata de mine insumi, daca nu v-as prezenta si neajunsurile implicate in vizitarea locasului pe care tocmai vi l-am descris: primul dintre ele ar fi tiganii care si-au zidit salasul la poalele stancii, chiar pe vechile temelii ale caselor domnesti aflate candva aici. Unde in urma cu sute de ani crai si craiese isi purtau nobletea si destinul, acum sunt grajdurile cailor ori loc de joaca liotei de puradei sau chiar mai rau, haznalele tuciuriilor.
Un alt pocinog l-au facut (si continua s-o faca!) monahii stransi in mica manastire. Impinsi de nevoi ori de fervoare religioasa, au umplut varful stancii cu chilii, au ingradit cu termopane vechiul bazin cu apa, au restrictionat accesul spre pisc, ba chiar au spart roca pana la nici juma' de metru langa urmele din piatra - cat o mai dura pana ce le sterg si p-astea? Au ridicat langa vecha bisericuta din grota o alta noua, imagine reprezentativa a celui mai oribil kitch.
Ce va-ndemn sa faceti, odata ajunsi aici, e sa explorati partea de est a micului masiv, o sa gasiti dovezi clare a prezentei neintrerupte, pana dincolo de marginea timpului, a dovezilor evidente chiar si pentru un neofit, ca aici a fost dintotdeauna loc de cult si inchinaciune. Ca l-au numit Zamolxe, Dumnezeu ori Isus, asta-i alta poveste Asijderea si-n Valea Chiliilor va sfatuiesc sa mergeti, de vreme ce tot ati batut drumul.
Va las cu bine, boieri dumneavoastra, nu 'nainte de a va invita sa adastati macar o clipa asupra cateva imagini ale locului - click pe poze.

Va urma: Manastirea Namaiesti