miercuri, 21 octombrie 2009

Saramura de peste



N-as fi pescar deplin, daca nu as sti sa-l si gatesc, drept pentru care viu 'naintea preacinstitelor 'mneavoastra fetze c-o reteta nu doar consumata de hulpavele-mi falci, ba si gatita, si probata.

Mai intai te-apuci si faci o ciorba, poa' sa fie de orice fel, ca "daca ciorba nu e, nimic nu e...", da io-ti spun ca-i mai buna de porc si musai sa fie sh-un os in oala, ca, vorba aia, "nu e pasare ca porcu' " . Vezi cum pui apa, c-o sa-ti trebuiasca f'o 2 litri de zeama pentru saramura. Langa ea, coci 5-6 rosii maricele si tot f'o 5 ardei grasi (buni ar fi Kapia, da' merg si cei verzi). Le cureti apoi de pielita si le tai fasii, la fel si ardeii. Pestele sa fie caras, cam la 250gr unul, ori poti alege niscaiva crapceni, unde burta-i baza. Le tai capatana si-i cureti - vezi sa-i tai si inotatoarele de pe burta cu oasele de langa ea. Il stergi bine de apa si-l pui alaturi p-un prosop la zvantat. Iei o tava mare, pui in ea sare grunjoasa si frigi pestele. Iar sa fii atent(a), c-o sa faci un fum in bucatarie, de-ti vine sa fugi! Dupa ce l-ai fript, nu prea mult si cu grija sa nu-l usuci prea tare, il pui intr-un vas si-l acoperi cu capacul.
Mai departe: iei doi litri din ciorba, numa' zeama !, pui in ea rosiile, ardeiul, o juma' de cutie de suc de rosii, 2 lingurite de Delikat si o mai lasi un pic pe foc (3-4 min). Mai pui 2 legaturi de parunjel cand opresti focul si 2-3 ardei iuti tocati marunt. Pui capacul si o lasi cam 5min, sa se patrunda aroma patrunjelului si iuteala ardeiului. Toata asta o torni peste peste si-l tii acoperit. Poti s-o mananci asa, calda, da' mie-mi place rece cu mamaliga calda...

Atentie !!! Neaparat sa ai cel putin o sticla de vin alb sec langa ea, sa nu creada pestele ca l-a mancat f'un caine !!!

Pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu