sâmbătă, 22 mai 2010

Locuri nestiute din orasul meu (2) - azi casa Cantacuzino-Granicerul

In continuarea articolelor  de aici si de  aici, va prezint un monument care-si are zilele numarate: casa generalului Gheorghe Cantacuzino-Granicerul.
Personalitate marcanta a secolului trecut, print de sange cu radacini pornind de la imparatii bizantini, erou al razboiului de intregire  a Romaniei Mari, militarul care a scos bandele bolsevice din Iasi, presedinte al partidului "Totul pentru Tara", conducator al delegatiei de voluntari romani pe frontul spaniol, oare cate titluri si-n cate alte pagini de istorie nationala ar trebui sa fie prezent, pentru ca zidurile care i-au servit drept camin sa poarte o banala placa comemorativa, casa sa-i fie inclusa printre monumentele orasului?
Nu ma lansez in speculatii acuzatoare vizavi de obscure interese imobiliare sau vadita tendinta de a sterge urmele unei anumite miscari nationalist-crestine, chit ca si unul, si celalalt, pot fi printre motivele lasarii in paragina a imobilului, insa imi fac partea mea de datorie in a trage de maneca nu doar cititorul, ci si autoritatile cu putere decizionala. Cum intrevad esecul demersului, macar cele cateva imagini sa ramana ca un strigat acuzator peste timp, asa ca iata pozele:


                                                                              Intrarea



                                             
                                                                      Imagine de interior


                                                Imagine a casei vazuta din str. Gutenberg

                                                      Vedere din Splaiul Independentei

 Tot din Splai, insa peste Dambovita


... si uite cum incet, incet, orasul meu isi pierde identitatea printre colosi de beton si sticla, printre blocuri gri si haite de maidanezi....

3 comentarii:

  1. finalul a fost cel care a pus punctul pe i ...
    un final trist dar foarte adevarat.
    acelasi lucru il observ si eu in oras, dar n-am avut starea necesara sa il prezint .

    sa speram ca cineva din conducerea tarii va citi aceasta postare si va incepe sa faca ceva pana nu este prea tarziu... dar sincer ma indoiesc.
    BANUL PRIMEAZA!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ mihaizzz
    Mon cher, nu-i singurul articol si nici primul in tema, da' crezi ca-i doare pe "edili" (ghilimele puse cu rost!) undeva?
    Stai linistit, nici acolo...

    RăspundețiȘtergere