vineri, 21 mai 2010

Mitul armei-laser romanesti de la sfarsitul anilor '60.

Multi dintre dumneavoastra ati auzit, probabil, povestea despre laserul cu ajutorul caruia Ceausescu ar fi oprit pe granita invazia tancurilor sovietice, atunci cand aceleasi trupe invadau Cehoslovacia. Veti gasi zeci, poate sute de referiri la ea, oameni dispusi sa depuna marturie cum c-au vazut-o cu ochii lor, ca erau acolo, c-au lucrat la ea sau cu ea... Prostii!
Si totusi, de unde-si trage seva basmul asta? Iata un posibil raspuns:
- In vara anului 1944, odata cu declansarea Operatiunii Iasi-Chisinau, blindatele rusesti ale Armatei a 6-a au trecut la ofensiva depasind linia Prutului. Unul dintre tancuri, un Sherman american primit ca ajutor din partea SUA, s-a impotmolit si a fost abandonat. Oamenii locului povestesc ca, ulterior, un evreu, proprietar de moara, l-a taiat cu ajutorul flacarii oxiacetilenice, ca sa-i ia motorul. Epava a zacut in zona pana acum zece ani (aproximativ), timp in care si alte componente i-au disparut urmand aceeasi reteta, asta pana ce a fost excavat de catre specialisti si tot ce s-a recuperat este astazi expus la Muzeul Militar National.
 Poze:





Nu-s eu detinatorul adevarului absolut, insa-mi pare o explicatie mult mai credibila decat tot restul povestilor cu tenta s-f...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu