luni, 7 februarie 2011

Greaca-Cercani si o gazda pe masura: George Mihaila

Dragii mosului, daca-n urma cu cinci ani n-as fi renuntat la pescuitul pe balti private, as zice ca Cercaniul e tot ce si-ar putea dori unditarul, lansetistul, craparul, enfin, tot ipochimenul atins de virusul asta fara leac, insa n-ar fi corect din partea mea, odata ce singurul termen de comparatie il constituie Dunarea, ori, hai sa fim seriosi, una-i una, alta-i alta!
...si totusi trebuie amintit omul din spatele realizarii: George.
Pupa-v-ar neica, l-am intalnit doar de trei ori, prima data in 2007, la un concurs amical, genul miutei din spatele blocului, fara premii, fara taxe, doar o intalnire prieteneasca intre pescari, a doua oara la balul unei asociatii (APS), si sambata, a treia.  Dom'le, are cumatru'  o calitate cu totul deosebita in a te face sa-i simti din plin ospitalitatea. La Cercani nu esti musafir, nu esti doar un cumparator de servicii, esti rege, domnul si stapanul! N-ai sa vezi la el aerele patronului mioritic, nici slugarnicia de fatada a celui care vrea doar sa te jumuleasca, George iti e deopotriva prieten, frate, sfatuitor si partener de chef.
Da'  gata, ca p-orma o sa ma banuiti de reclama si chiar nu-mi doresc, eu v-am descris omul, tot restul urmeaza sa descoperiti singuri.
Acu'  sa depanam firul povestii:
- De-o saptamana stateam ca pe jar, n-aveam certitudinea zilelor libere, ca ba se nimerea vreo comanda urgenta, ba niscasiva obligatii sociale, ba vremea era prea cainosa, ca sa nu mai amintesc de faptul ca-n afara de guta, ace si plute, canci scule de copca! Salvarea a venit de peste tot, asa se face ca vremea s-a-ndreptat, neamurile s-au risipit si pe la altii, lanseta mi-a dat nea Pantazi, ba chiar si dandinete, moromasti, plute, fir de 0,8, iar caimacul mi l-a servit Vasile:
- Adare, nu-ti trebuiesc, coane, d-astea, ca la Cercani e biban putin, caras si crap e mult, dai cu ac simplu, c-asa fac si io (de bine ce mi-a zis-o, a iesit al doilea din saptezeci!).
La patru jumate deschideam felinarele, ca numa'  pana ce reusesc sa misc doar un picior de sub plapuma, imi ia ceva timp... Cafeaua, dusul, echiparea - aici e de munca, vericilor, ca nu-i de saga sa stai vreo sase ore pe gheata! Izmene, tricouri, pulovere, trei perechi de ciorapi, musai de lana, si iata-ma urnit la sapte din fata blocului.
Bucuresti-Frumusani-Hotarele
Cumetrilor, asa un soare izmenit se ridica dintre zapada si nori, ca o domnisoara la prima intalnire!

Pai se putea sa nu-l trag in poza? Nu, nu se putea, la fel cum nu se putea sa fiu io singurul intaziat, asa ca cine opreste langa mine? Exu si Armand. Cum, nu-i stiti? In fine, pescari d-ai mei, nu-i treaba voastra...
- Vericilor, luati-o voi 'nainte, manca-v-as gura, ca io nu stiu drumu'  asta, sh-o sa-mi fie mai usor in coada voastra.
Uite asa, in loc sa orbecai ca bezmeticu, sa folosesc GPS-ul lu': "Nene, care-i drumul spre Heresti,care-i spre Greaca, unde-i balta lu' George?", tot ce mi-a ramas de facut a fost sa nu pierd din vedere luminile de pozitie ale cumetrilor si-n douaj'  de minute eram acolo.
Lume ca la nunta, fratie! Saptej'  de insi pe putin! Pe unii-i stiam, de altii, auzisem, mai erau cativa, precum Florentin Iuga, cunoscuti de pe sticla, ce mai, fineturi bombeu in bombeu cu calicimea, treaba-i ca eram pescari cu totii.  Gheata groasa, sa tina un camion si mai bine, masa intinsa, vinul fiert, termosurile pline ochi cu tuica fiarta, treburi d-astea, de baieti, nu stiti voi si degeaba va explic, ca tot nu pricepeti...

Surpriza mare cand s-a itit si nea Pantazi - nu-l asteptam...


Eeeeeiii... alea-alea, cutare-cutare, da'  ne mancau palmele, vericilor, parc-aveam jar sub talpi; hai pe gheata! Primele copci au fost gherla curata: apa mult prea mica, n-avea cum sa tina peste, asa ca ne-am mutat mai in stanga, vreo douazeci de metri. Ganditi c-am facut bine? Asa am crezut si noi, pacat ca pestele n-a fost convins de alegerea noastra...
Gauri am dat, am pus momeala-n ace si am am inceput sa ne uiram la plute, fix ca curca-n lemne.

Dadeam cu libelule, fara nada, tarziu ne-am dat seama ca viermusii ar fi fost mai buni. Nu-i bai, n-a existat, nu exista si nici nu cred sa mi se-ntample pocinogul de-a nu prinde nimic, chit ca ma uitam cu jind la nea Pantazi cum ii scoate la aer:... va urma...

2 comentarii:

  1. Si cum a fost la copca unchiule?...nepotu'

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa mor dac-am stiut ca a fost si nea Pantazi. Cred ca nici noroc n-am dat cu el...
    Dar nu-i bai ca ne mai vedem noi.
    George B

    RăspundețiȘtergere