duminică, 31 ianuarie 2010

IntermezzoCitez din Ahmad ibn-Fadlan, ibn-al-Abbas, ibn-Rasid, ibn-Hammad (stiu, multora nu le spune nimic numele, insa dac-am sa va dezvalui ca personajul - romantat, intr-adevar - e interpretat de Banderas in "Al treisprezecelea razboinic", parca se schimba treaba):
"Cand vad un om care-i intrece pe multi prin mintea sa iute si prin cunostintele sale, zic:
- Iata, acesta este cel mai potrivit pentru a-l sluji pe Domnul nostru.
Il iau, ii strang o funie in jurul gatului si-l spanzura de un copac unde-l lasa sa putrezeasca"
Ibn Fadlan se refera aici la obiceiurile bulgarilor, neam nomad traitor pe malurile Volgai la data acestor insemnari, respectiv prima jumatate a secolului X.
Barbari, veti concluziona domniile voastre, poate chiar dand a lehamite din mana spre monitor si, implicit, catre autorul povestii. Cum ar arata lumea daca tuturor desteptilor le-am pune juvatu-n beregata si i-am atarna-n plopi?!... Nu tu masini, nu tu televizor, nu tu net, tot la opait am sta si azi.

Un chinez, acum mii de ani, destept nevoie mare, a inventat praful de pusca, sa lumineze cerul cu artificii de sarbatori. Un altul, destept si el, l-a-ndesat pe teava tunului, a bagat  o ghiulea, cat sa-i macelareasca p-aia care mai deunazi se veseleau prin piete.
Un european (parca?) a descoperit electricitatea - n-o sa-mi spuneti ca era vreun prost! Ce a urmat? Becul, metroul, aerul conditionat, alea-alea. Am uitat ceva? Cum sa nu, scaunul electric.
Primul zbor a avut loc in 1906. Mamaaaa, ce chestie!  Icar nu mai era doar un mit, devenise realitate. Stie cineva cat a trecut pana ce avionului i s-au atasat mitraliere, bombe si altele de genu'?
Einstein gasea atomul si ce poate muschiu'  lui sa faca. N-a durat mult ca Oppenheimer le-a dat cu el in cap japonezilor, de n-o sa-l uite astia-n veacu vecilor!
......................................
Zeki Validi Togan, orientalist de seama, comentand pe marginea celor scrise de Ibn Fadlan, spune:
"Nu e nimic misterios in tratamentul crud aplicat de bulgari oamenilor deosebit de isteti. Se intemeia pe rationamentul simplu si rece al cetatenilor de rand care vroiau sa duca doar ceea ce ei socoteau a fi o viata normala si sa evite orice risc, orice aventura la care ar fi putut sa-i conduca geniul".
Din fericire azi nu mai e niciun pericol in acest sens, desteptii nu mai ies in fata ca paduchele pe frunte, ca sa fii bagat in seama musai sa te-mbraci cat mai fistichiu, sa te declari homosexual ori lesbiana, sa apartii minoritatilor de orice fel (excluzand-o pe cea a inteligentilor), iar p-astia nu-i va spanzura nimeni, cel mult vor deveni staruri, creatori de opinie, purtatori de cuvant, oameni politici.

Auzi, fratie, parca nu le-as mai zice barbari bulgarilor.

6 comentarii:

 1. Mariane draga, in ultima clipa am vazut ca articolul de mai sus este etichetat la categoria "umor", altfel te combateam adanc. Pana si simtul umorului poate fi folosit pentru a face rau (nu este cazul de fata) si atunci care ar fi solutia? Renuntam la el?

  RăspundețiȘtergere
 2. romanii forteaza oamenii destepti sa emigreze...te mai astept la mine pe blog unde discutam despre amenintarile rusilor

  RăspundețiȘtergere
 3. E drept ca vin cam rar pe aici dar citesc cu mare placere ce scrii!

  RăspundețiȘtergere
 4. @ Florin

  Mon cher, suntem in esenta un popor plin de umor, capabili sa ne cacam pe noi de ras chiar si atunci cand ne ia foc acoperisul, cand ne matura apele....
  Parerea mea.

  RăspundețiȘtergere
 5. @ Horst

  Preaplecate multumiri pentru apreciere, mon cher!

  RăspundețiȘtergere
 6. @ Neinfectat De Comunism

  Coane, asa mi-s sastisit de politica ultimei perioade, ca n-am vorbe sa ti-o spui...

  RăspundețiȘtergere