vineri, 28 mai 2010

Primul caz al politiei concediilor medicale...



...este, coincidenta ori nu, un bugetar (stirea de aici).
Mai, sa fie!...


Dragilor, sa ne-ntelegem: nu-i niciun razboi, nicio vrajba nationala intre angajatii de la stat si cei privati, e doar fireasca ajustare a pietei muncii, a grilei de salarizare.

sâmbătă, 22 mai 2010

Locuri nestiute din orasul meu (2) - azi casa Cantacuzino-Granicerul

In continuarea articolelor  de aici si de  aici, va prezint un monument care-si are zilele numarate: casa generalului Gheorghe Cantacuzino-Granicerul.
Personalitate marcanta a secolului trecut, print de sange cu radacini pornind de la imparatii bizantini, erou al razboiului de intregire  a Romaniei Mari, militarul care a scos bandele bolsevice din Iasi, presedinte al partidului "Totul pentru Tara", conducator al delegatiei de voluntari romani pe frontul spaniol, oare cate titluri si-n cate alte pagini de istorie nationala ar trebui sa fie prezent, pentru ca zidurile care i-au servit drept camin sa poarte o banala placa comemorativa, casa sa-i fie inclusa printre monumentele orasului?
Nu ma lansez in speculatii acuzatoare vizavi de obscure interese imobiliare sau vadita tendinta de a sterge urmele unei anumite miscari nationalist-crestine, chit ca si unul, si celalalt, pot fi printre motivele lasarii in paragina a imobilului, insa imi fac partea mea de datorie in a trage de maneca nu doar cititorul, ci si autoritatile cu putere decizionala. Cum intrevad esecul demersului, macar cele cateva imagini sa ramana ca un strigat acuzator peste timp, asa ca iata pozele:


                                                                              Intrarea



                                             
                                                                      Imagine de interior


                                                Imagine a casei vazuta din str. Gutenberg

                                                      Vedere din Splaiul Independentei

 Tot din Splai, insa peste Dambovita


... si uite cum incet, incet, orasul meu isi pierde identitatea printre colosi de beton si sticla, printre blocuri gri si haite de maidanezi....

vineri, 21 mai 2010

Mitul armei-laser romanesti de la sfarsitul anilor '60.

Multi dintre dumneavoastra ati auzit, probabil, povestea despre laserul cu ajutorul caruia Ceausescu ar fi oprit pe granita invazia tancurilor sovietice, atunci cand aceleasi trupe invadau Cehoslovacia. Veti gasi zeci, poate sute de referiri la ea, oameni dispusi sa depuna marturie cum c-au vazut-o cu ochii lor, ca erau acolo, c-au lucrat la ea sau cu ea... Prostii!
Si totusi, de unde-si trage seva basmul asta? Iata un posibil raspuns:
- In vara anului 1944, odata cu declansarea Operatiunii Iasi-Chisinau, blindatele rusesti ale Armatei a 6-a au trecut la ofensiva depasind linia Prutului. Unul dintre tancuri, un Sherman american primit ca ajutor din partea SUA, s-a impotmolit si a fost abandonat. Oamenii locului povestesc ca, ulterior, un evreu, proprietar de moara, l-a taiat cu ajutorul flacarii oxiacetilenice, ca sa-i ia motorul. Epava a zacut in zona pana acum zece ani (aproximativ), timp in care si alte componente i-au disparut urmand aceeasi reteta, asta pana ce a fost excavat de catre specialisti si tot ce s-a recuperat este astazi expus la Muzeul Militar National.
 Poze:





Nu-s eu detinatorul adevarului absolut, insa-mi pare o explicatie mult mai credibila decat tot restul povestilor cu tenta s-f...

miercuri, 19 mai 2010

Chucky Antonescu si liberalii platesc participantii la miting!

Breaking  News: agenti SRI, DIA si de la doi sh-un sfert, infiltrati printre participantii la miting, au obtinut dovada implicarii liberalilor in miscarea sindicala. Aceasta consta nu doar in oferirea unei mite consistente liderilor, ci si in plata individuala a fiecarui demonstrant, odata ce asupra multora dintre ei s-au gasit insemnate sume in valuta, bani care le-au fost, ulterior, confiscati. Totul, ridicat in baza unor procese verbale, va ajunge, mai intai, pe masa Presedintelui si a Primului Ministru, dupa care se vor constitui in rezerva de stat si cu ajutorul lor vor fi facute plati compensatorii bugetarilor afectati de reducerile salariale.
Iata o monstra din valuta confiscata cu prilejul actiunii in forta a celor trei servicii secrete:


Presedintele Basescu a subliniat, in direct la TVR, ca multumita vigilentei organelor abilitate sa vegheze asupra ordinii de stat, fiecare angajat din sectorul bugetar va primi cateva mii de puli neimpozabile in luna mai, urmand ca in iunie, iulie si august, ajutorul sa fie contabilizat in contul bonurilor de masa.
Cei pagubiti, in ultima instanta, sunt liberalii, care au ramas si fara puli, si cu galetile pregatite - ca mita electorala in vederea unor ipotetice alegeri anticipate - pe stoc.
Desi cautat insistent de catre reporterii nostri de teren, Chucky Antonescu a refuzat sa ne ofere vreun comentariu asupra stirii.

duminică, 16 mai 2010

Troita la margine de drum









"Si spune mortilor din lut sa nu blesteme,
ci sub trifoi, sub damburi, sub secara,
s-astepte pasii Tai calcand prin tara
si semnul muntilor ce vor aprinde steme.

Si spune mortilor de sub troite sfinte
ca va veni candva o dimineata,
cand Neamu-ntreg va fulgera la viata,
cuminecat prin mortii din morminte."

Radu Gyr - Rugaciune (fragment)

marți, 11 mai 2010

Arme de razboi - 4

Armata Romana in vremea lui Voda Cuza, uniforme:


De la stanga spre dreapta:
1 - Locotenent de dorobanti calari in mare tinuta
2 - Sapeur de infanterie de linie (genist)
3 - Lancier din Regimentul 1
4 - Artilerist
5 - Locotenent de vanatori pedestri

(Click pe imagini pentru detalii)

Arme de razboi - 3

Rasculati de-ai lu'  Horea:


In dreapta pozei, valah in uniforma de granicer (nasaudean, cred).

Roata, instrumentul torturii pentru Horea si Closca:


(Click pe imagini pentru detalii)

luni, 10 mai 2010

Arme de razboi - 2

Pedestras din oastea de tara a lui Mihai Viteazu:



Mercenar pedestru din vremea aceluiasi domnitor (dreapta) si cavalerist (stanga):



Pistol cu cremene si rotita, datat 1596, cel mai vechi aflat in colectia M.M.N.


(Click pe imagini pentru detalii)

Arme de razboi - 1

Ieri am fost iarasi, cu fi-meu, la Muzeul Militar National si am de gand sa-mpart cu domniile voastre, cititori sau doar vizitatori ai blogului de fata, cateva din cele peste o suta cin'zeci de poze facute cu aceasta ocazie. Unele vor fi insotite de comentarii, altele nu.

Ostas dac pedestru (stanga) si nobil dac:



Cavalerist roman din unitatile auxiliare (stanga) si legionar roman:


(Click pe imagini pentru detalii)

vineri, 7 mai 2010

Ba, incetati, dracului, sa ma luati de fraier!



Gata, ati prins momentu' si daca tot stiti ca l-am votat pe Chior, incepeti sa latrati de pe margine, sa ma muscati de fund? Ma doare fix in basca de ironiile voaste rasuflate, n-aveti nici macar stil, ce sa mai zic de imaginatie. Ba, voi credeti ca eu traiesc in alta tara, in alt timp sau alta dimensiune? Pai asezati-va langa mine, sa vedem cine are dreptate si cine nu, sa-i luam bob cu bob, numarat:
- Primul la rand e finu', care la-nceputul anului trecut avea salariu 3 200 de lei. Prima oara i-au taiat din el in iunie, vreo 400, ca-n septembrie sa-i ma ia inca p-atat, iar cu doua luni in urma i-au spus: "Dom'le, vezi si dumneata ce vremuri sunt, criza mare, incasari tot mai mici, asa ca ori ramai pe 2 000 de lei, ori ne strangem mana si ne bucuram de perioada in care am colaborat, urmand sa ne uram succes pe viitor si pe drumuri diferite...".
- Al doilea-i Georgica. Cum, nu-l stiti, pe Georgica?!... In fine, n-ati pierdut mare lucru, da'  sa revenim: Georgica lua in mana 2 700 de lei, bonuri de masa, cota de benzina, telefon de la firma. La-nceput s-au legat de factura astuia din urma, ca-i cam mare, ca tura, ca vura, l-au trecut pe cartela si "...cand e nevoie, te sunam noi". Pe urma au zis de benzina: "Georgica, benzina-i scumpa, poftim un abonament, ca noi avem grija de sanatatea ta, vrem sa faci miscare". De aici si pana la salariu n-a mai fost mult, asa se face ca azi, cand se uita pe card, vede ca nu-i intra mai mult de 1 950 lunar. Pe viitor se gandeste la mai putin...
- Iata-l p-al treilea: Fane. In februarie l-au chemat sa negocieze salariul, i-au spus ca vor sa i-l reduca cu 15%. Fane, nu,  el batman si n-accepta d-astea, ca de un profesionist aidoma lui e nevoie oricand si oriunde. A stat in somaj sase luni, s-a angajat abia intr-a saptea, pe un salariu cam de trei sferturi din anteriorul si de atunci pana azi i l-au mai redus de doua ori.
Acum faceti si voi un calcul, cam cat li s-a luat astora din bani, toti trei muncind in sectorul privat. Stiu, veti spune ca oriunde e greu, se fac reduceri de personal, salariale, economii, e mai bine decat sa te dea afara. Nu, domnilor, nu-i asa! Pai hai sa-l vedem pe Dodu, proaspat absolvent de facultate (profilu-i ceva cu management in coada, ca daca-l intrebi, nici el nu stie), una d-aia cu teste grila si examene pe net - cine dracu sa-l angajeze??? S-a gasit, l-a bagat o matusa, referent pe la Senat (matuse-sa, nu el!), sofer la o agentie guvernamentala. Baiat bun si muncitor, cu lipici si vorba dulce, din 2008 si pana azi i-a crescut leafa de vreo patru ori!
Mai vreti d-astea? Va mai dau, ca am pentru toti, am pentru tot cartieru', sa va umplu frigideru', sa luati si-n traista.

luni, 3 mai 2010

Legea lustratiei




... sau hai sa ne prefacem ca ne pasa...
Dragii mosului, e prea tarziu, intr-atat de tarziu incat efectul va fi nul, nici macar in imagine nu mai conteaza.
Au trecut douaj'  de ani, timp indestul de lung ca toti cei loviti - chipurile! - de masura legii, sa se fi pus demult la adapost - social, financiar, moral, oricum am da-o. Nici macar nu ia in calcul reducerea unor drepturi pecuniare pentru fostii nomenclaturisti, cu pensii de-a dreptul imorale, nu prevede nimic vizavi de tortionarii Sighetului, Pitestiului, Canalului, asa ca despre ce vorbim aici? Sa fi venit in '90, '91, hai '92, altfel am fi vorbit acum, altfel ar fi aratat tara, altii ar fi fost oamenii, insa atunci erau prea multi aia care care n-o vroiau vanduta liftelor straine. De bine ce-au pazit-o, azi n-a mai ramas nimic de scos pe taraba si singurul efect al incrancenarii prostimii din acei ani e acela ca progeniturile sefilor vostri vor fi sefii copiiilor vostri.

duminică, 2 mai 2010

Din ciclul "Hai alaturi de tribun, sa salvam cainii comunitari", azi Profesoara Porno!

Tot rasfoind printre pozele facute de mine vineri, la mitingul unde Vadim a strans crema vedetelor, adicatelea o Zavoranca sh-o Vladeasca, pe cine-mi fu dat sa vaz? Iat-o-n fata "sutelor" de manifestanti pe nimeni alta decat Profesoara Porno, baba care la shaish'patru de ani se sparge-n productii XXX :

Click pe poza si iar click!